Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2012 17:57 - СЪЮЗЪТ ОТ ГЕЛЗЕНКИРХЕН "СЛУЖЕБНО ТЪП"
Автор: andreeva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11303 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2012 19:30


Германецът Бернд Шрайбер, един човек с болно тяло и несломим дух. Притежател на уебсайта "Beamtendumm", страница, осмиваща съдебния и чиновнически произвол в Германия Човекът е инвалид, едва ходи, но е заклет борец за човешки права, редовен участник в протестните митинги, понякога ходи да протестира и сам пред съда или ареста в Гелзенкирхен срещу съдебни грешки и нарушаване на човешките права.

Неговата история е много интересна. Навремето участва в някаква протестна акция, като си облича фанелка с надпис "Prozessbeobachter" (наблюдател на процеса). Тъпата и построена по фашистки образец немска съдебна полиция кой знае защо се разгневява на тази думичка, намира я за обидна и го арестува.

Тук борците за човешки права смятат за особена чест да не си платят глобата, а да излежат присъдата си, за да не подпомагат по този начин парично една несправедлива държава. Но на Бернд не му е предложена алтернативата глоба, а направо е бутнат в ареста, където изкарва три тежки дни, защото е инвалид и по-трудно понася грубостта на служителите там. Решението на съдията за ареста му е подкрепено после от съда. Присъдата е образец на немската полицейщина и глупост в опита да се мотивира арестуването на един тежко болен човек заради фанелка с надпис "наблюдател на процеса". Читателят се чуди да се смее ли или да плаче на толкова много човеконенавист и злоупотреба с властта.

Оттогава Бернд не е преставал да се бори за правата на жертвите на немската правосъдна система. Като абонат на страницата му обещах да напиша нещо за него в блога си и сега го правя. Бернд живее днес доста скромно, с една инвалидна пенсия, често търпи грубостите на служителите по време на протестните си акции, но е несломим дух и като Ганди жъне накрая своите малки победи над несправедливостта. Имаме какво да научим от подобни хора, затова написах тези редове тук.


Историята на Бернд Шрайбер

Статия, излязла във WAZ от 7. 5. 2002

Заглавие: Зрител в съда попада в ареста заради неприлично поведение

Един буеранец вчера се представи пред буеранския наказателен съд като “наблюдател на процеса” на съюза “Служебно тъп” (Beamtendumm). Докато се огледа, и вече беше в ареста. Заради неприлично поведение, както обясни съдията Клаус Румберг.

Мой коментар: Буер е квартал на град Гелзенкирхен, намиращ се в щата Нордрайн-Вестфалия близо до град Мюнстер. Преди това е бил сравнително голям свободен град, който впоследствие преминава към територията на град Гелзенкирхен.

Мъжът е вече познат на съда. Той многократно е вземал участие в съдебни дела като “наблюдател на процеса”. Вчера се яви  “въоръжен” с камера и бяла фанелка с надпис: “Съюз “Служебно тъп” – наблюдател на процеса”. Бил представител на гражданска инициатива за защита на жертвите на съдебния произвол.

Мой коментар: “Служебно тъп” (Beamtendumm) се нарича организираният от Бернд Шрайбер съюз за защита на жертвите на съдебния произвол в Германия. Този съюз има за цел да изобличава глупостта на служителите тук (наричани от нас, емигрантите, със заслуженото име “капути”), които необезпокоявани от никакви граждански протести вършат произвол след произвол с дисциплинираното и много търпеливо немско население. Негова цел е да дава гласност на подобни прояви на глупостта и незачитането на човешките права, които са често срещани явления в Германия.

Искам дебело да подчертая тук, че фанелката на Бернд не е лично предизвикателство към съдията, който обаче го възприема точно като такова. Съюзът се нарича наистина така и не е кръстен с подобно име в чест на точно този съдебен процес, макар че поведението на съдията, както ще видим по-нататък, напълно оправдава името на съюза.

Съдията Румберг, а също и прокурорката, не бяха съгласни мъжът с тази фанелка да остане в съдебната зала и настояха той да я напусне, преди да започне следващото съдебно дело. Мъжът отказа. В такъв случай той би трябвало да е готов да бъде наказан, поясни Румберг. Беше предупреден, уведоми съдията зрителите в залата.

Мой коментар: Според немското законодателство съдията може да опразни залата от зрители или да прикани даден зрител да я напусне, само ако той с нещо смущава провеждането на процеса или се държи наистина провокативно и обидно. Проява на съдебен произвол е обаче, когато само заради надпис на фанелка или наличие на камера в съдебната зала един човек бива приканен да я напусне. Това говори за не много спокойна съдийска съвест.

Неслучайно тук съдиите са наричани поидгавателно “нашите чувствителничета” (unsere Sensibelchen), поради факта, че често злоупотребяват с положението си, наказвайки не действителни прояви на хулиганство в съда, а упражнявайки с нищо неоправдана власт и потискайки изразяването на свободни мнения. Ще спра с коментара си дотук, за да не си спечеля и аз някоя глоба за обида на съда в Германия.

Съдията първо извика охраната на съда и след това следващото съдебно дело, което той веднага прекъсна, за да реши по-напред случая с наблюдателя на процеса. Съдията го извика на свидетелската маса. “Не съм длъжен да идвам напред, аз съм публика!”, отговори той. Отдалече съдията не можеше да разпознае всички детайли на фанелката, поради това той помоли един от стражите да прочете изречението.

Мой коментар: Проява на съдебен произвол е един зрител да бъде викан на свидетелската маса, без да има някаква връзка с процеса. Реакцията на Бернд Шрайбер е правилна, той не е длъжен да се подчини на съдийския произвол и от това не трябва да има последствия за него. Съдията има право да го накаже, само ако той е свидетел по делото и откаже да се яви на свидетелската маса.

След като целият случай беше записан в протокола, съдията помоли прокурорката да определи някаква глоба. Тя прецени сумата от 150 евро за справедлива. Румберг ги превърна в три дена арест, защото реши, че една парична глоба не е достатъчна, поради поведението на мъжа.

Мой коментар: Това е нарушение на правата на господин Шрайбер Само в много тежки случаи съдията има право да пренебрегне изплащането на паричната сума и да разпореди арест. Тук нямаме грубо нарушение на съдебния ред, нямаме нападателно държане на зрителя, който през цялото време е в позиция на самоотбрана пред агресивността на съдията. Явно Бернд Шрайбер трябва да плати за опита си да контролира чрез граждански средства произвола в съда, нещо, което чувствителничетата в траурни тоги никак не обичат.

Междувременно мъжът от зрителската скамейка закърши нервно пръсти. Той би могъл да подаде моментална жалба, поясни Румберг, но тя едва ли ще отмени решението. Когато веднага след това стражите го отведоха по посока на килията, “наблюдателят на процеса” се сбогува с думите: “До следващата седмица!”

Мой коментар: Човек не може в този случай да не се “възхити” на сервилната гелзенкирхенска журналистика, от чиито уста капе мед и масло, когато има власт за обслужване, и чиято уста бълва змии и гущери, когато някой се опита да контролира безконтролните прояви на същата тази власт. 

Това с нещо да ни напомня едни уж отминали времена в малка балканска държавица с името България?!


 





Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andreeva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 109928
Постинги: 8
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031